Sök
Close this search box.
/
/
Wasabåtar

Wasabåtar

Wasa Yachts har sedan mer än 30 år tillverkat segelbåtar. Här presenterar vi de båtar som vi inte längre tillverkar.

Vi har samlat ihop en massa information om dessa båtar. Bra att ha om Du är spekulant på en begagnad segelbåt från Wasa Yachts.

Wasa 370

Wasa 370 var instegsmodellen i vårt produktionsprogram. Modellen byggde på den populära Wasa 360 som byggts i över 100 exemplar men modellen förbättrades på ett flertal punkter.

Ett både högre och längre skrov gav en rymligare båt, med bättre ståhöjd.

Sittbrunnen ändrades också vilket resulterat i bredare och rymligare kojer i akterruff och en större stickkoj.

I övrigt är det en klassisk Wasabåt med den unika kombinationen av en snabb familjebåt för bekväm cruising och en snabb racer för kappsegling.

Wasa 370 är en uppföljare till populära Wasa 360 och i det närmaste identisk med denna.

En del kunder efterfrågade mer ståhöjd under däck, men man ville fort-farande ha ”en äkta” Wasa. Svaret blev Wasa 370.

Båda modellerna bygger på samma skrov, med enda skillnaden att Wasa 370 förlängts med 10 centimeter och höjts med 7 centimeter utmed hela friborden. Detta ökade ståhöjden i ruffen i motsvarande grad och gav en känsla av mer rymd under däck.

Efter ungefär halva tillverkningen av Wasa 370 ändrades sittbrunnens utformning. ”Vi lyfte upp durken och höjde sargarna för att kunna bredda kojerna in under
sittbrunnens botten, där vi satte ett mittskott,” förklarar Wasas chef Hans Marklund.

Liksom med övriga Wasa-båtar efter 55:an är 370 byggd i ett stycke, d v s utan skarv i mitten. Det ger kraftigt ökad styrka vid grundstötningar och andra stora påkänningar,
särskilt som bottenlaminatet dessutom är extremt tjockt, ca 40 mm homogen GRP på Wasa 370 (motsvarande tjocklek på dagens båtar i jämförbar storlek kan inte sällan inskränka sig till 12 mm).

Wasa 38

Wasa 38:an är nästa modell i programmet. Ytterligare något större och rymligare än sin mindre syster.

Denna modell innebar en ytterligare anpassning till IOR. En anpassning som gick bra eftersom modellen vid sin premiärsegling i Kieler Woche kom på första plats, en lyckad debut.

Båten har trots anpassning till IOR raka och obrutna linjer, vilket ger litet motstånd och bra släpp akteröver. Hon är med andra ord lättdriven och livlig till sin karaktär, en rätt typisk Wasabåt. Ett 40-tal båtar har byggts.

WASA 38

”Med Wasa 38 fick vi krypa till korset och lägga på mer bredd och deplacement. IOR krävde det.” Hans Marklunds och Leif Ängermarks svar på IOR blev Wasa 38, som direkt inledde med en totalseger i prestigefyllda Kieler Woche i juni 1982. Inom Wasa-traditionen var den nya 38:an emellertid så långt ifrån standard man kunde komma. Redan med 360 hade man tagit ett steg bort från det långsmala, mot en bredare och mer kompakt havskryssartyp. Den mer regelanpassade 38:an gick ännu längre ifråga om ökad bredd, och inte minst fick hon IORbåtarnas karakteristiska insnörpning av häcken – den berömda ankstjärtseffekten, betingad av en mätstation som man inte nonchalerade ostraffat. Samtidigt var Wasa 38 avsedd att användas också för vanlig familjsegling, och nästan alla båtar fick en mycket bekväm inredning. Wasa 38:ans bästa bog är – trots ankstjärten – hård undanvind, där hon seglar ifrån det mesta. Samtidigt anses hon kunna försvara sig bra på kryss tack vare sin goda styvhet. Det gör henne till en bra allroundbåt.

SKROV

Trots IOR-inriktningen valde Leif Ängermark och Hans Leander att göra Wasa 38 ”på sitt vis” – lätt. Båtens deplacement på ca 5,3 ton placerar henne i lätt/medium segmentet. Det gör henne lättdriven och livlig till sin karaktär. Wasa 38 är, med dagens mått mätt, åt det smalare hållet för en så pass stor havskryssare. Linjerna raka och obrutna för att ge litet motstånd och bra släpp akteröver.

KÖL & RODER

Kölen i bly väger 2,2 ton, vilket är ca 42% av båtens deplacement och bidrar till en god styvhet. Rodret är helt friliggande och ganska väl tilltaget för god kontroll och känsla.

DÄCK

Wasa 38 har en svagt markerad språnglinje med en låg överbyggnad som ger ett snyggt och tidlöst intryck. Däcksytorna blir stora och bekväma att röra sig på. Den rymliga sittbrunnen är utformad för att passa såväl racing som cruising.

INREDNING

Wasa 38 har den traditionella havskryssarinredningen med toaletten framför huvudskottet, ett mycket rymligt pentry och ett rejält navbord vid nedgången, två stickkojer in akteröver, och en salong med sjökojer ovanför sofforna. Styrbords soffa är L-formad, och här sitter man bekvämt vid det fina bordet.

Wasa 41

När IOR ersattes av IMS satte sig vår konstruktör, Leif Ängermark vid ritbordet och resultatet blev Wasa 41. En snabbseglare på 12,5 meters längd.
Den första båten i serien  byggdes som en ren kappseglare, med bland annat en inredning som var lite lättare än normalt utan att för den skull ge avkall kvalitet eller hållfasthet.
På de efterföljande  båtarna har man återgått till Wasas traditionella inredning och man har även höjt skrovet något för att få en rymligare båt.

Fram till idag har sju båtar byggts.

WASA 41

När 1980-talet övergick i 90-tal begravdes äntligen den gamla IOR-regeln. Den ersattes av en helt ny typ av mätregel, International Measurement System, eller IMS. En regel
som skulle återspegla båtarnas verkliga prestanda och ge dem mätetal därefter. Leif Ängermark Marin tog fram Wasa 41, en 12,5 meter lång snabbseglare som var avsedd inte minst för de kappseglingsintresserade kunderna. Leif Ängermark och Hans Leander följde sitt grundkoncept d v s ett deplacement åt det lättare hållet, medan max-bredden
ökade något, liksom bredden i akterskeppet. Långa, raka linjer gav båten hög max-fart, den låga vikten gjorde den lättdriven, aktern var en surfbräda.

Wasa 41 fick ett mätetal enligt IMS på 598. Det betydde att hon i snitt beräknades segla en sjömil på 598 sekunder, d v s ganska exakt 6 knop. Hon är därmed en klart snabb båt
(snabbast av alla IMS-mätta Wasa-båtar), vilket också framgår av en annan, mycket praktisk mätare, LYS, där hennes tal är 1,35.

SKROV

Med ett deplacement på bara 6 ton är Wasa 41 lättdriven och pigg med mycket känsla.

Hon har fina allroundegenskaper tack vare ett skarpt förskepp, måttlig bredd i vattenlinjen och ett bärigt akterskepp som ger henne långa linjer och bra undanvindsegenskaper.

KÖL & RODER

Wasa 41 har en modern, djup fenköl med bara måttligt lutande, lätt rundad framkant och en antydan till bulb längst ner. Med en vikt på ca 2,7 ton ger kölen bra styvhet.
Även rodret har den moderna ellipsformen, med en svag rundning även i akterkanten och avsmalnande nedåt.

DÄCK

Däckslinjen är rak, med en låg och ganska smal överbyggnad. Breda gångbord sträcker sig ända bak mot aktern. Förutom stor förpikslucka finns tre mindre luckor för
ljusinsläpp och ventilation på rufftaket.

INREDNING

Inredningen i Wasa 41 bygger på många års erfarenhet från familje- och havskappseglande.

Det innebär bl a att båten har bra kojplatser även under gång. I salongen finns en riktig sjökoj på varje sida, ovanför och bordvarts om salongssoffan. Bakom de
fällbara ryggstöden till sofforna finns bra stuvplats för seglarbagar och sängkläder. Akteröver, in under sittbrunnen, ligger två stora hytter. Den om babord innehåller en
dubbelkoj, den om styrbord en enkelkoj plus ett stort durkutrymme för stuv av t ex segel och sjösäckar.

Wasa 41 finns också i en annan inredningsvariant mer anpassad för bekvämare familjesegling. Sjökojerna är ersatta med skåp och hyllor. Styrbords
akterkoj är en dubbelkoj. Dessutom är salongssofforna ersatta med en U-formad dinett.

Ett stort, L-format pentry ligger till höger om nedgången. Med diskho och vattenutsläpp nära båtens centrumlinje kan den funktionen användas även när båten kränger under
segling.

Mitt emot har navigatören sin plats, med ett väl tilltaget kartbord och goda utrymmen för all elektronisk utrustning. Här finns också en garderob för sjöställ. För om huvudskottet
ligger en rymlig toalett och två stora garderober. Förpiken är fullt inredd, men vid kappsegling kan kojerna fällas upp för att skydda dynorna från väta ovanifrån. Förpiken
kan då användas som segelstuv.

RIGG & SEGEL

Wasa IMS 41 är fraktionsriggad av 7/8-typ med en smäcker, konad mast från Seldéns.

Den är mycket trimbar med dubbla raka spridare, fioler, och löpande backstag med underbackstag (checkstag). Masten är genomgående och kommer ner i båten
omedelbart framför huvud-skottet. Segelplanet har fraktionsriggens balanserade ytor. Det blir lätthanterligt, och båten kan seglas med bara stor och fock redan i måttlig
vindstyrka.

Några båtar är levererade med 9/8-dels rigg utan backstag och självslående fock.

KONSTRUKTION

Skrov och däck är som vanligt en sandwichkonstruktion med balsa som distansmaterial. Till skillnad från övriga Wasa-modeller användes också till stor del
fibrer av Twaron i kombination med glasfiberväven.

Wasa 41 levereras med ABS-certifikat (American Bureau of Shipping) som garanterar dimensioneringen, ett krav för havskappseglingar enligt kategori 0-2.

Wasa 420

När en Wasa-ägare hade önskemål om en båt med två separat sovutrymmen med tillhörande dusch och toalett satte sig konstruktören, Leif Ängermark, vid ritbordet och resultat blev Wasa 420.

Ökningen med några cm på längden och på höjden skapade en båt med mer volym och ett komfortabelt boende i två separata kabiner samt ett stort gemensamt utrymme för navigation, matlagning och umgänge.

Som vanligt har Leif, behållit sitt grundkoncept med ett deplacement åt det lättare hållet och ett väl avvägt längd – breddförhållande, Leif fördrar lite slankare båtar. Allt för att behålla det som är Wasa-båtarnas främsta kännetecken; snygga, välseglande, snabba och livliga. Ett tjugofemtal båtar är byggda.

Liksom Wasa 370 motsvarar Wasa 360 med högre fribord är Wasa 420 en förhöjd – och något förlängd – Wasa 410.

I bägge fallen hade de första modellerna – Wasa 360 och 410 – varit inriktade på kunder som prioriterat själva seglingen mer än boendeutrymmena under däck (faktum är att prototypen till Wasa 360 knappt hade ståhöjd, men detta ändrades förstås till serietillverkningen).

Wasa 420, som lanserades 1987, är alltså i det närmaste identisk med Wasa 410 bortsett från höjningen av friborden och några andra detaljer. Skrovet höjdes akteröver, varvid båtens språnglinje rätades ut något för att ge ett fungerande, harmoniskt utseende. I och med höjningen kunde sittbrunnen lyftas motsvarande, vilket gav bättre utrymme för ett av tidens nya krav: en rejäl owner’s cabin.

Med en enda stor akterkabin i Wasa 420 slopades de tidigare två stickkojerna. Ingången till akterhytten ligger bakom navbordet på styrbordssidan.

Pentryt mitt emot har därmed fått sin L-form vänd akterut, med de dubbla diskhoarna intill nedgångstrappan. Bakom pentryts aktre, tvärgående skott – alltså inne i akterkabinen – ligger skepparparets separata toalett och dusch.

I övrigt är inredningen disponerad på samma sätt som i Wasa 410.

Vissa detaljförändringar genomfördes också på däcksformen till Wasa 420.

Wasa Yachts har tillverkat 29 stycken Wasa 420.

Wasa Atlantic

En grupp Wasa 55 ägare kände efter ett par års seglande att de var mogna för något större, något med ännu mera fart i skrovet och med mer utrymme för bekvämt boende ombord, i veckor eller månader. Man ville också ha en båt som var ritad helt utan koppling till några regler. Här var det frågan om att ta fram en båt som var optimerad för snabb och bekväm segling, resultatet blev Wasa Atlantic

Ett 20-tal båtar har byggts.

WASA ATLANTIC

Det var de blivande första Atlantic-ägarna som själva byggde pluggen till skrovet hos Wasa Yachts i Södertälje. Det var inget litet projekt man gav sig in på, skrovet var över 15 meter långt – 51 fot!

SKROV

Wasa Atlantic påminner till skrovet mer om Wasa 30 än om Wasa 55. Det betyder att hon är jämförelsevis grundare och har rundare sektioner för att få mindre våt yta. Längden i vattenlinjen är hela 12 meter, vilket ökar ytterligare när båten kränger.

I vindar över 5-6 m/s loggar Wasa Atlantic stadigt 9-10 knop när hon får sträcka ut med lite slack i seglen; hon är en äkta ”passage maker”. Atlantic har en bred och bärig häck som lyfter med sjöarna när de rullar in akterifrån, det ger henne fina surfningsegenskaper och torr gång.

KÖL & RODER

Fenkölen i bly sticker måttliga 2,15 meter, ovanligt lite på en drygt 15 meter lång båt med delat lateralplan. Men en cruiser får inte vara för djupgående, och med bara dryga två meter ökar tillgängligheten i såväl skärgården som på grunda bankar i många av de exotiska, sydliga övärldarna. Såväl kölen som det friliggande spadrodret är dimensionerade för att ge Wasa Atlantic en stabil och stadig gång med bra manöverförmåga, goda egenskaper som är omvittnade av hennes ägare.

DÄCK

Överbyggnaden är låg, den stora segelbåtens skrov räcker ändå till för att ge en invändig ståhöjd på 1,90 m. Breda skarndäck sträcker sig förbi sittbrunnen, där de smalnar av men fortfarande är tillräckliga för att gå på. Längst akteröver finns ett litet akterdäck; hela utformningen ger Atlantic en harmonisk inramning som passar henne väl.

Sitttbrunnen är djup och rymlig, här ryms sex-åtta personer som sitter väl skyddade. Rorsman har en stor ratt som medger styrning från alla positioner, hela tiden med utmärkt sikt föröver. En lucka i akterdäck leder till ett rejält stuvutrymme bakom sittbrunnen. I fören finns en ankarlucka.

INREDNING

Inredningen i teak håller Wasas traditionellt höga klass, gedigen och elegant. En speciell detalj är skottet i framkant pentry och navbord. Här ser man normalt ett lågt halvskott på varje sida, men på Wasa Atlantic sträcker sig dessa i en elegant böj ute vid kanterna upp mot rufftaket och tillbaka in mot båtens mitt, där de förenas som en smal ram från sida till sida.

Wasa Atlantics längd ger stora möjligheter till en funktionell disposition av inredningen. Längst akteröver, vid sidan av trappan och med entré vid akterkant pentry och navbord, ligger två rymliga hytter med dubbelkoj,
durkyta med ståhöjd och dubbla garderober.

Pentryt är L-format och generöst tilltaget, detsamma gäller för navbordet mittemot och för durkutrymmet mellan kock och navigatör. Det här är ju den centrala del av båten där man möts och rör sig, och det ska finnas gott om plats att klä av och på sig regnställ, liksom att sköta kök och navigation. Den väta som kan leta sig ner i båten via ruffluckan stannar här, områdena för vila och rekreation hålls torra.

Salongen rymmer en L-formad soffa om babord, ett fast bord, och en rak soffa om styrbord. Ovanför ryggstöden finns dubbla hyllrader och flera skåp. Masten kommer ner framför huvudskottet. Här ligger en ovanligt rymlig toalett/dusch mitt emot en rad med tre separata garderober. Under och över dubbelkojen i förpiken finns ytterligare gott om stuvutrymmen.

RIGG & SEGEL

Seldénriggen är av fraktionstyp med dubbla raka spridare. Masten är genomgående, vilket ger den större styrka och stadga (knäcklängden minskar genom stöttningen i däck). Backstag med checkstag ger trimbarhet
och stabilitet i långskeppsled. Storseglet på 50 kvm skotas antingen via en kortare skena uppe på rufftaket eller på en längre skena direkt framför ratten.

Idén bakom den rejäla ytan på storen låg tanken att Wasa Atlantic skulle kunna seglas med enbart stor och fock i alla väder. I riktigt lätt vind skadar det emellertid inte med lite fler hästkrafter i förtriangeln, och en del
Atlantic-ägare har därför kompletterat segelgarderoben med en Genua 1 med 150% överlapp.

KONSTRUKTION

Uppbyggnad av skrov och däck är gjord enligt Wasas gängse metod med balsa som distansmaterial i sandwichlaminatet. Utmed kölområdet är skrovets botten gjord av ett homogent och synnerligen kraftigt GRPlaminat med rejäla bottenstockar.

MOTOR

Standardmotorn i Wasa Atlantic är idag Yanmar på 55 hästkrafter och med segelbåtsdrev.

Wasa 530

Wasa 530 är en av de senaste båtarna i Wasa-familjen. Hon lanserades som en cruising-båt, stor, rymlig och bekväm utan egentliga krav på kappseglingsegenskaper men ändå en båt med typiska Wasa-egenskaper dvs. snabb och lättseglad trots väl tilltagen storlek.

När båten lanserades fanns det planer på att döpa den till Wasa Pacific, en koppling till Wasa Atlantic, men ännu mer exotiskt – ett tecken på båtens speciella karaktär av kraftfull oceankryssare.

Så här säger Wasas chef, Hans Marklund om båten “Hon är en 53-fots långfärdsbåt. Det finns ingenting som behöver förstärkas, det är bara att sätta segel och åka.”

Båten har byggts i sju exemplar, det senaste 2005

WASA 530

Wasa 530 är en av de senaste båtarna i Wasafamiljen. När hon lanserades i slutet av 80-talet var det i avsikten att göra en ren cruisingbåt. Stor och rymlig, utan ambitioner ifråga om kappsegling Inom längden på 53 fot strävade man efter maximal vattenlinjelängd för högsta max-fart; båten skulle bli en ”passage maker” och kunna tillryggalägga långa dags- eller dygnsdistanser.

”Wasa 530 påminner om Wasa 410:an, men med större volym i förskeppet för att tåla tyngden av ankarspel och kätting. Hon är en 53-fots långfärdsbåt. Det finns ingenting som behöver förstärkas, det är bara att sätta segel och åka,” säger Wasa Yachts chef Hans Marklund.

SKROV

Jämfört med Wasa Atlantic, närmast under i storlek, är Wasa 530 en avsevärt mycket tyngre båt. Det rör sig om två helt olika koncept. Med Wasa Atlantic fortsatte Leif Ängermark/Hans Leander sitt långsmala, lågdeplacerande (7,5 ton) koncept. Wasa 530 är bara en halvmeter längre men deplacerar hela 15 ton, vilket är ganska normalt för den här storleken på havskryssare.

Eftersom segelytan är klart större krävs också en tyngre köl, en annan bidragande orsak till viktskillnaden. Det stora deplacementet gör båten mindre känslig för all den extra utrustning som långfärdsseglaren vill ha med sig ombord.

KÖL & RODER

Wasa 530 har den typiska Wasa-kölen, trapetsformad och tillräckligt djup för att ge kraftfullt bett på bidevind. Kölen väger sex ton, vilket bidrar till en god stabilitet. Rodret är friliggande och utan skädda.

DÄCK

Wasa 530 har en nästan rak språnglinje med en låg överbyggnad som får en fortsättning akteröver genom sargar på nästan samma nivå. Det ger ett elegant utseende utan spår av trendighet. De kraftiga sargarna ger gott skydd åt den rymliga sittbrunnen.

INREDNING

Utformningen under däck speglar målet att skapa en funktionell långfärdsbåt, d v s en båt som fungerar lika bra under segel som i hamn. Wasa 530 har fyra separata hytter, var och en med dubbla kojer. Två av hytterna ligger akteröver, med breda dubbelkojer, stor durkyta och rejäla garderober. De andra dubbelhytterna ligger omedelbart framför huvudskottet, d v s inte ända framme i förpiken. Den här placeringen närmare båtens mitt ger ett lugnare rörelsemönster i sjögång.

Båda hytterna är försedda med en undre och en övre koj.

Varje hytt har sin egen ingång. De båda hyttparen delar på en toa/dusch, också med egen ingång från respektive hytt. Det här upplägget ger den möjlighet till flera ”privata sfärer” som är önskvärt inte minst på långseglande båtar.

Ett annat tecken på det funktionella tänkandet bakom Wasa 530 är den stora durkytan vid nedgången från sittbrunnen. Här finns plats att röra sig, ta av blöta sjöställ och hänga undan dem.

Om styrbord ligger det stora navigationsutrymmet med plats för instrumentering. Här ligger också ytterligare en garderob.

Salongen har en rymlig U-soffa, fast bord och en mindre soffa utmed mittgången. Skrovets bredd gör att pentryt kunnat placeras utmed den motsatta skrovsidan där det sträcker sig utmed salongens hela längd.

Här finns dubbla diskhoar, trelågig spis med ugn och stora kylfack, samt generösa arbets- och avställningsytor. Pentryt har också rikligt med skåp, lådor och hyllor.

Längst fram i förpiken finns ett speciellt utrymme för segelstuv och annat skrymmande.

Hela planlösningen kombinerar bekvämlighet och trivsel med mycket god funktion under segling.

RIGG & SEGEL

Wasa 530 har försetts med en stabil mastheadrigg från Seldéns. Masten är smäcker för litet vindfång, men står stadigt med tre raka spridarpar, inre förstag och backstag. Masten är förstås genomgående. Segelplanet är utformat för genua i riktigt lätta vindar, men båten seglar bra med bara fock från ca 5 m/s.

KONSTRUKTION

Skrov och däck är i balsasandwich, med ett kölstråk i homogen GRP. Tjockleken är som mest hela 75 mm, och styrkan ökar ytterligare genom de kraftiga och höga bottenstockarna.

Wasa 270

Wasa 270 lanserades som instegsbåt 1982 och med 8,3 meters längd, ca 28 fot, var hon ett prisbilligt och tillgängligt alternativ särskilt för unga seglare som uppskattade en fartig båt med racingkänsla.

Leif tillämpade sitt favoritkoncept, ett ganska smalt skrov med litet deplacement, allt för att båten skulle segla fort och lustfyllt.

Wasa 270 är den enda Wasa-båt som har ett basinrede i plast, vilket ger den lilla båten en ljus och ren känsla under däck. Skott och hurtsar i teak kontrasterar snyggt mot den vita plasten.

Ett knappt tjugotal båtar byggdes fram till mitten av 80-talet.

Wasa 30

Wasa 30 blev nästa båt i serien och här tog konstruktören, Leif Ängermark ut svängarna något och ritade en båt med mindre deplacement och mindre våt yta, allt i syfte att skapa en snabb och välseglande båt.

Att han lyckade bevisas bästa av att när en Wasa 30, 1980, deltog i tidningen Båtnytts One-of-a-Kind regatta var hon inte bara först i mål i varje segling, hon försvarade sitt LYS-tal och vann tävlingen också på beräknad tid, ett gott betyg.

Både för Wasa 55 och Wasa 30 syftar siffran på den mätta segelytan i kvadratmeter.

Från 1978 till mitten av 80-talet byggdes 62 st. Wasa 30.

Wasa 34

Wasa 34 finns i två olika versioner. Racer/cruisern som är en direkt utveckling från en av våra ¾-ton racing designs. Hösten 1985 flyttades produktionen till Danmark och vi märkte genast att modellen inte var särskilt populär på den dansk/tyska marknaden. Ett nytt akterskepp togs fram, formen modifierades till det som kom att kallas standardversionen.

Skroven producerades på Vordingborg YACHTS, i Danmark och har en grundgående köl och partialrigg med bakåtsvepta spridare för att de löpande akterstagen skulle bli ett extra tillval. Grundgående var ett krav med tanke på de grunda vattnen i södra Östersjön.

Utöver det ändrade akterskeppet hade standardversionen en annan interiör med en babordskoj som gav utrymme för en stor sittbrunn. Den aktre badplattformen uppskattades men tog också bort mycket av stuvutrymmet i aktern. Som tillägg till denna modell producerade man också en charterversion med dubbla akterhytter och en masttoppsrigg av samma typ som WASA 37:an.

WASA Marin i Södertälje byggde racer/cruisern för den svenska marknaden. Denna version har en lite djupare köl och partialrigg med löpande akterstag

Wasa 40

När båten lanserades 1985 var bakgrunden lite annorlunda, vår konstruktör Leif Ängermark hade kappseglat i One-Ton Cup nere på Mallorca med sin båt Ragnarök. Den båten användes för att gjuta formen till det som blev Wasa 40. Ett snabbt sätt att följa med i svängarna och ta fram ett skrov med ”de senaste” linjerna.

Båten blev lite mer IOR-influerad men som vanligt ett ”lättbygge”, här lät sig inte Leif påverkas. Inredningen gick i traditionell Wasa-stil med gediget träarbete och ett bekvämt boende..

Även om Wasa 40 var en äkta Wasa kom hon lite i skuggan av sina mer efterfrågade systerbåtar och byggdes bara i ett tiotal exemplar, de flesta på Wasas varv i Göteborg

Wasa 55

Wasa 55 är ”Ur-Wasan” och resultatet av ett samarbete mellan Harry Becker och Leif Ängermark. Man lånade lite av linjerna från Harrys gamla skärgårds 55 men utrustade henne med moderniteter som kort köl och separat roder Och Leifs krav på prestanda och seglingsegenskaper var inget man tummade på.

Premiären i 1975 års Tjörn Runt blev lyckosam, Leifs båt Rangrök III kom på första plats på rekordtiden 4 tim och 40 minuter. Att 55:an var både snabb och framgångsrik bevisas av att även de två följande årens Tjörn Runt var en Wasa 55 snabbast runt och 1977 på en ny rekordtid 4 tim och 29 minuter, en tid som står sig väl, än idag.

Att Wasa 55: an hade seglingsegenskaper utöver det vanliga framgår av att hon vid flera tillfällen framgångsrikt deltagit atlantseglingarna OSTAR, TWOSTAR och BOC.

Totalt byggdes 67 båtar.

Wasa 360

När Wasa 360 lanserades på 80-talet gjorde vår konstruktör Leif Ängermark en inbrytning i IOR-regeln, något som inte var helt lätt. Leif som alltid gillat lite mer långsmala båtar ritade med Wasa 360 en mer kompakt båt, som delvis var anpassad till IOR.

Att det var ett framgångsrikt koncept framgår av följande klipp, hämtat från en annons för båten, ”Wasa 360 demonstrerade sina överlägsna seglingsegenskaper genom en totalseger i Skandinaviens hårdaste havskappsegling 1981, Skaw Race”. Trots att Wasa 360 seglar i klass III IOR hade den en bättre seglad tid än segrarna i både klass II och klass I.”

Båten blev en av Wasas storsäljare med ett 100-tal båtar byggda över åren.

Wasa 410

Både Wasa 55 och Wasa 30 var snabba båtar men ville man havskappsegla i större sammanhang t.ex. Gotland Runt så var dessa båtar chanslösa eftersom IOR-regeln, där härskade oinskränkt.

Tillsammans med bröderna Bennet och Bertil Törner tog Leif Ängermark fram 410: an. Man närmade sig IOR utan att för den skull släppa alltför mycket på Leifs krav om ett måttfullt förhållande mellan längd och bredd.

Wasa 410 var ritad som en snabbseglare men fick Wasas traditionella inredning som är bekväm och komfortabel, något som familjeseglare uppskattar. Wasa 410 var en cruiser/racer långt innan beteckningen fanns.

Båten har tillverkats i över 50 exemplar, dels varvsbyggda men också som hemmabyggen.

Vi har semesterstängt och öppnar igen den 7e augusti, inga Ordrar kommer att skickas innan detta datum och räkna med viss förlängd leveranstid även efter.